Meer inzichtelijkheid en tijdsbesparing met een nieuwe tool van Facebook + Instagram

Door:

Sander

-

7/10/2019

Facebook open op desktop

Via één tool je posts voor Instagram of Facebook inplannen, berichten op meerdere accounts posten, duidelijk inzicht in je resultaten en doelgroep verkrijgen én je inbox managen. Het kan met de Facebook of Instagram Creator studio, die je gemakkelijk kunt accessen via je Facebook-pagina. Maar wat houdt deze tool precies in en hoe maak jij hier effectief gebruik van? De studio’s onder de loep.

Facebook navigatie

Wat is Facebook Creator studio?

Facebook Creator studio is een nieuwe tool van Facebook waarbij het managen van een pagina veel makkelijker wordt. Alles staat nu handig op één plek. Zo kun je in hetzelfde dashboard een nieuwe rol geven aan iemand binnen je organisatie, kijken hoe lang je video’s worden bekeken, advertenties voor je video’s instellen, een post schedulen, kijken hoe je Instagram-posts het doen en rechtenvrije muziek downloaden. Yes, allemaal in 1 scherm! Qua vormgeving lijkt het een beetje op Google Analytics. Het is eventjes wennen, maar het maakt het allemaal een stuk overzichtelijker en gemakkelijker.

En Instagram Creator studio?

De Facebook versie van creator studio is niet nieuw, die bestaat al sinds begin 2018. Maar wat wel nieuw is, is de Instagram versie. Wat is Instagram Creator studio dan? Eigenlijk precies hetzelfde als Facebook creator studio, maar dan voor Instagram. Je kunt ook heel makkelijk switchen tussen de twee. Bovenaan staan de twee logo’s en je ziet makkelijk in welke omgeving je bent door het blauwe (Facebook) of roze (Instagram) kleurenschema. De Instagram versie is eigenlijk bedoeld voor publieke figuren, artiesten en influencers - maar wij vinden het als marketingbureau ook gewoon fijn. Iedereen met een pagina (of die daar een bepaalde rol heeft) kan er gebruik van maken en wij raden dit ook zeker aan!

Redenen om Facebook Creator studio te gebruiken

  • Handig als je meerdere pagina’s managet
  • Simpele integratie met Instagram
  • Bespaart veel tijd omdat je niet meer naar vijf verschillende pagina’s/opties hoeft
  • Maakt jouw resultaten inzichtelijker
  • Verbeter je response rate door de inbox overzichtelijk te hebben

Tips Facebook Creator studio: hoe zet je het effectief in?

De studio is gemakkelijk te bereiken via de Publishing Tools. Onder “tools” staat hier “Creator studio”. Als dit de eerste keer is dat je het gebruikt, krijg je een tour om de basiselementen van de creator studio te zien. Maar hoe kun je nu optimaal gebruik maken van deze tool? We laten je een paar basiselementen uit de studio zien en vertellen hoe jij dit het beste kunt gebruiken.

Het dashboard

Laten we beginnen bij het begin, je dashboard! Wat je hier ziet, kun je zelf instellen. Wij hebben hem staan op “Recent posts” maar als video’s voor jou belangrijker zijn, kun je dit met 1 klik veranderen.

Ben je manager van meerdere pagina’s en wil je ze hier samen zien? Geen probleem, vink dat gewoon aan bovenaan. In dit geval is dat niet zo relevant omdat het pagina’s van verschillende klanten zijn, maar als jij bijvoorbeeld gerelateerde webshops of andere pagina’s hebt, is dat wel heel handig.

Vanuit het dashboard kun je ook al een post plaatsen. Dit ziet eruit zoals je gewend bent met Publishing Tools, met bijvoorbeeld ook opties om een poll te plaatsen of live te gaan met een video.

Facebook Creator Studio
Facebook Creator Studio

Video’s: ad breaks & video’s op meerdere pagina’s

Als je veel video’s op je pagina hebt, kun je een ad break plaatsen en hier geld mee verdienen. Dit betekent dat er middenin je video een advertentie wordt getoond. Dit fungeert dan als een stroom van inkomen. Via de Creator studio kun je dit gemakkelijk instellen. Onze pagina draait niet op video’s, maar in onderstaande video wordt in 2:32 minuut uitgelegd hoe dit dan werkt.

https://www.youtube.com/watch?v=gqtNtKxcfDk

Als je meerdere pagina’s hebt, hoef je nu de video maar één keer te uploaden. Via het dashboard is er namelijk een knop “create post” waarbij je een optie hebt genaamd “post video across pages”. Scheelt je veel wachttijd en dan weet je zeker dat beide video’s er precies hetzelfde uit zien.

Facebook Creator Studio

Content library: overzicht van je posts

Zowel voor Facebook Creator studio als voor Instagram Creator studio is de content library ons favoriete stukje. Hier kun je namelijk alles omtrent je posts zien. Welke posts zijn er geschedulet en hoe scoren de huidige posts? Ook vanaf hier kun je je posts plaatsen. Dit is momenteel alleen mogelijk voor Facebook, maar de studio kondigt aan dat dit binnenkort ook mogelijk is voor Instagram! (zowel de feed als Instagram TV). Een fijne feature van de Instagram Creator studio is de onderverdeling in foto’s, video’s, carousel, stories en Instagram TV. Zo hou je alles lekker overzichtelijk.

Facebook Creator Studio post details
Facebook Content Library

Insights: inzicht in je resultaten

Nu kan je alles heel mooi hebben ingesteld, maar het gaat uiteindelijk om de resultaten van je efforts. Insights biedt inzicht in hoe jouw pagina het doet. Je kunt zelf instellen van welke periode je dit wilt zien. Deze functie lijkt verdacht veel op Google Analytics… zo heb je de keuze uit de afgelopen 1, 7, 14 of 28 dagen, deze maand, dit kwartaal of om zelf een tijdsvlak in te stellen. Je kunt in de grafiek gemakkelijk een vergelijking zien met de voorgaande periode.

Facebook Creator Studio

Rollen toebedelen

Nieuw lid in het team? Met de creator studio is het super makkelijk om iemand toe te voegen. Via Pages kun je op “add person” klikken en met een paar klikken iemand uitnodigen om je pagina te beheren.

Facebook Creator Studio

Hulp nodig?

Het kan wat overwhelming zijn, al die opties. Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen en begrijp je nu een beetje waarvoor je de Facebook Creator studio (of de Instagram Creator studio) kunt gebruiken. Heb je hulp nodig bij je social media? Lukt het niet om succesvolle posts te plaatsen of denk je eraan om te beginnen met adverteren op Facebook of Instagram? Wij helpen je graag. Lees meer blogs over social media marketing op onze Baas & Baas online marketing blog of stel je vraag via de website.

Ook een online Baas worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Sander Baas
Over de auteur:
Sander
LinkedIn icon

Sander is dé eindbaas bij Baas & Baas. Als ondernemer en online marketeer zoekt hij altijd naar de best mogelijke oplossingen. Daarnaast reist hij graag de wereld rond voor inspiratie en fijne werkplekken. Zijn expertise ligt op het gebied van advertising, webdevelopment, SEO en contentmarketing. Direct in contact komen met Sander? Stuur een mailtje naar info@baasenbaas.nl.


Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Sol Wortelboer , Februari, 2024

Uitstekende samenwerking, geweldige service en communicatie met een goed product tot gevolg. Grote bazen :)

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
Regina Floral Feelings
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners