Growth Hacking 3: Wat is A/B-testen en hoe doe je dit?

Door:

-

26/4/2019

Man kijkt naar muur vol met papieren

Eerder hebben wij in onze Growth Hacking blogs de volgende onderwerpen behandeld: ‘Wat is Growth Hacking en hoe zet je het in?’ en ‘Wat is Hotjar en waarvoor gebruik je het?’. Vandaag kun je meer lezen over A/B-testen! Pas jij deze test wel eens toe?

Experimenteren

Bijna elk onderdeel van jouw marketingstrategie kan worden gezien als een experiment waarbij de resultaten de volgende zet bepalen. Wanneer je een onderdeel van jouw marketingstrategie uitvoert kun je testen wat wel en wat juist niet werkt. Deze bevindingen kunnen meegenomen worden bij het opzetten van het volgende onderdeel of het verbeteren van het huidige onderdeel. Zelfs de meest kleine experimenten kunnen veel vertellen over wat werkt en wat niet.

Wat is A/B-testen?

Maar wat is A/B-testen dan? Wanneer je een A/B-test uitvoert deel je de doelgroep of het klantenbestand in twee groepen op, waarbij één fungeert als de controlegroep. Beide groepen ontvangen een afzonderlijke versie van het onderdeel uit jouw marketingstrategie, de prestaties van elke versie houd je zorgvuldig bij. Door naar de resultaten te kijken, kun je jouw strategie indien nodig aanpassen en vervolgens een ander element testen. Voorbeelden van onderdelen die je kunt testen zijn: e-mailcampagnes, bestemmingspaginas en kortingsaanbiedingen.

Optimalisatie testen

A/B-optimalisatietests worden gebruikt om uit te proberen hoe wijzigingen in een klein onderdeel van een bestaand proces van invloed zijn op de betrokkenheid van klanten. Het doel is om de impact van dat proces te optimaliseren en om de beste resultaten te behalen met de laagste kosten voor jouw bedrijf.

Meestal worden A/B-tests gebruikt om te testen hoe verschillende versies van één online marketingcampagne presteren. De twee groepen zien bijvoorbeeld twee verschillende ontwerpen van een website of ontvangen twee varianten van dezelfde e-mailreeks.Meestal vergelijk je bij een optimalisatietest de resultaten uit het aantal geopende e-mails, de klikratio of conversies, maar er zijn genoeg andere metrics die je kunt testen en vergelijken. ‘Leidt een lange onderwerpregel van jouw e-mail of juist een korte onderwerpregel tot meer resultaat?’ ‘Krijgt een groene knop of juist een rode knop meer klikken?’ ‘Krijgt een Facebook-bericht met een afbeelding meer likes dan een bericht zonder?’ Dit kun je allemaal testen.

Man met zijn mond open

Kosten

Aangezien de tests de betrokkenheid van het publiek of andere resultaten meten op basis van zeer kleine wijzigingen met weinig of geen kosten voor elke test, kunnen bedrijven vele duizenden A/B-tests per jaar uitvoeren. De gegevens uit de testen vormen vervolgens de volgende campagne of wijzigen de huidige.

Een A/B-test structureren

Zoals bij elk goed experiment, is A/B-testen geworteld in de wetenschappelijke methode. Hoe werkt die wetenschappelijke methode ook alweer? Stel een vraag op basis van observatie en onderzoek. Stel een hypothese op over het antwoord op deze vraag. Formuleer vervolgens testbare voorspellingen, verzamel gegevens en gebruik de gegevens om de nauwkeurigheid van jouw hypothese te meten. Een Growth Hacker heeft hier een extra stap: pas jouw test precies aan op basis van de behaalde resultaten. Test vervolgens opnieuw, opnieuw en opnieuw…

Southpark gif

Zodra je een vraag en een hypothese hebt bedacht en wat achtergrondonderzoek hebt gedaan naar het huidige gedrag van jouw doelgroep met behulp van analyses, is het tijd om de test te ontwerpen. Enkele factoren om te overwegen:

  • Wijzigingen per variatie

Hoeveel verschillen de twee groepen van elkaar? Je kunt veel veranderingen doorvoeren van de A-versie naar B of slechts één. Bij enkele wijzigingen kan het langer duren om resultaten te zien of kunnen resultaten niet zo opvallen als bij een complete verandering. Het is wel makkelijker om bij kleine wijzigingen de reacties en oorzaken van de reacties te volgen.

  • Metric voor gegevens

Hoe meet je de resultaten? Als je bijvoorbeeld de effectiviteit van de onderwerpregel van een e-mailcampagne test, is het logisch om het aantal geopende e-mails te gebruiken. Als je een wijziging in een campagne test, bieden harde verkopen, aanmeldingen of andere vormen van conversie de gegevens.

  • Test bereik

Wat is de grootte en de tijdsduur van de test? Bij het testen van iets kleins zoals een verandering in de call-to-action knop op websites, zullen de resultaten heel snel duidelijk worden.

  • Segmentatie

Wie zijn de deelnemers van de test? Als je goed weet hoe de doelgroep is gesegmenteerd, kun je A/B-tests uitvoeren op een specifiek deel van de doelgroep of één deel instellen als de A-groep en één als de B-groep.  

Nu A/B-testen!

A/B-testen is een waardevol hulpmiddel om het maximale uit jouw marketingstrategie te halen, of dit nu op kleine schaal is om een ​​e-mailcampagne te optimaliseren of op een grote. Klaar om het te proberen?

"Yaaasss!" gif

Begin klein. Kies voor jouw eerste A/B-test een test met lage kosten en een laag risico. Bijvoorbeeld een minimale wijziging in de e-mailreeks, posts op social media of een knop op de website. Beginnen met een kleine wijziging heeft het voordeel dat je snel het oorzaak-gevolg-resultaat kan zien. Verder is het belangrijk dat je duidelijk moet zijn over het doel van de test en over hoe je de resultaten zult gaan meten. Gebruik de tool Google Optimize om eenvoudig en stap voor stap een A/B-test op te zetten.

Online Baas worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Over de auteur:
LinkedIn icon
Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower