Een online strategie opstellen: hoe doe je dat?

Door:

Sander

-

18/3/2022

Bij het begrip ‘strategie’ denken wij altijd meteen aan een weloverwogen en effectieve aanpak. En in feite is dat ook zo. Je bedenkt een strategie namelijk niet zo een, twee, drie. Daarvoor zijn veel brainstormsessies nodig om in eerste instantie het kader vorm te geven met pas later - ter aanvulling van dit kader - de details. Dus wil je meer weten over een online bedrijfsstrategie? Of heb je misschien behoefte aan het verbeteren van je huidige strategie? In dit artikel laten wij jou weten wat voor positieve effecten een online strategie op je bedrijf kan hebben, welke onderdelen een goede online bedrijfsstrategie omvat en welke oplossingen je kunt implementeren om je bedrijfsdoelen te bereiken.

Wat is een online bedrijfsstrategie?

Een online bedrijfsstrategie klinkt misschien nu nog vaag, maar daar proberen we je hopelijk meer inzicht in te geven. Het gaat er in feite om dat jij bepaalde ideeën die je hebt, omzet in een bruikbaar concept. Je wilt immers dit idee uitvoeren en hiertoe heb je heldere acties nodig om naar dit doel toe te werken. Dit stappenplan verwoord je in je online strategie.

Waarom is een online strategie noodzakelijk?

Anno 2022; we bevinden ons midden in het informatietijdperk wat gepaard gaat met veel technologieën, waar we dagelijks gebruik van maken. Dit online marketing landschap ontwikkelt zich razendsnel. Hierdoor is het al snel mogelijk dat je achter de feiten aanloopt. Tevens is het zonde om waardevolle data over je gebruikers te verzamelen en vervolgens niet te benutten. Je laat hiermee grote kansen liggen. Een goede, doordachte online marketing strategie zal jou te allen tijde alert houden over de stappen die je moet zetten om op die manier de beoogde doelen te realiseren.

Hoe stel je een online bedrijfsstrategie op?

De vraag is nu alleen: waar begin je mee? In een notendop, omvat het de volgende stappen:

  1. Heldere doelen formuleren. Als je voor jezelf duidelijk definieert wat je wil bereiken, kan je gerichter te werk gaan. De doelen achtereenvolgens, vormen namelijk voor jou de exacte route die je moet belopen om je doel te bereiken. Dus wat is je doel? Je omzet verhogen met 15% of juist het aantal klanten omhoog helpen met minstens 50 man? Het is aan jou!
  2. Nu je je doelen duidelijk hebt, is het misschien ook wel verstandig om duidelijk op papier te zetten waar je bedrijf voor staat (ook wel missie/doelstelling genoemd). Denk bijvoorbeeld aan een missie als: ‘’Om iedere atleet ter wereld inspiratie en innovatie te bieden’’ (Nike) en “heerlijke feelgood-momenten voor iedereen gemakkelijk te maken” (McDonalds).
  3. En dan komen we aan bij de USP’s (Unique Selling Points). Wat maakt jouw bedrijf nu precies uniek? Probeer je in deze vraag te verdiepen en kom op die manier tot unieke verkoopargumenten die jou onderscheidt van je concurrenten. Het kan soms helpen door te kijken naar vergelijkbare bedrijven om erachter te komen wat jou anders maakt.

Online strategie kiezen

Dit bovenstaande allemaal duidelijk? Dan ben je nu in staat de juiste beslissingen te nemen. Deze beslissing heeft natuurlijk betrekking op de distributiestrategie die je gaat toepassen om je doelen te bereiken. Wij sommen hier enkele veelgebruikte doelen en bijbehorende strategieën voor jou op:

  1. De verkopen laten stijgen! Om dit te realiseren kan het goed zijn om het verkeer naar je website te stimuleren. En dit kan op vele manieren: van contentmarketing tot betaald adverteren.
  2. Je naamsbekendheid vergroten. Dit heeft natuurlijk betrekking op je bedrijf/merk. Dit kun je het beste aanpakken met behulp van sociale media kanalen. Middels deze kanalen kun je zowel nieuwe als bestaande klanten bereiken. Hierbij is het mogelijk je waarden te onderstrepen, jezelf te profileren en te communiceren met je doelgroep.
  3. De eigen mailinglijst uitbreiden. Hierbij is het vooral van belang duidelijk te zijn over hetgeen wat jouw klanten kunnen verwachten bij het aanmelden voor deze mailinglijst.

Tot slot.. inzicht in het bedrijf aanwezig? Duidelijk welke strategie wordt aangehouden? Dan kan je je klaarmaken voor contentmarketing. Het is tijd om waardevolle, relevante content voor jouw doelgroep te creëren en te verspreiden.

Conclusie

Een online strategie ligt aan de basis van alle marketingactiviteiten van je merk. Het is van essentieel belang voor het behalen van je online doelen. Om een goede online strategie te maken, is het van belang je te verdiepen in de markt, de concurrenten en de eigen bedrijfscultuur. Vervolgens is het enkel nog van belang om op basis van deze informatie te identificeren welke online strategie ingezet zal worden om de doelen te bereiken.Hulp nodig met de eigen online strategie? Wij kunnen jou hier uiteraard bij helpen. Met een team van 18 experts en al vele cases verder, maken wij van jouw bedrijf een BAAS in de online wereld.

Meer te weten komen...?

Op de hoogte blijven van nieuws, artikelen, tips en tricks? Dat komt goed uit! Wij hebben voor jou namelijk maandelijks een nieuwsbrief vol met relevante en praktische content. Dus... schrijf je hieronder - vrijblijvend - in:

Sander Baas
Over de auteur:
Sander
LinkedIn icon

Sander is dé eindbaas bij Baas & Baas. Als ondernemer en online marketeer zoekt hij altijd naar de best mogelijke oplossingen. Daarnaast reist hij graag de wereld rond voor inspiratie en fijne werkplekken. Zijn expertise ligt op het gebied van advertising, webdevelopment, SEO en contentmarketing. Direct in contact komen met Sander? Stuur een mailtje naar info@baasenbaas.nl.


Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower