Google Core Update maart 2024: Wat gaat veranderen?

Door:

Tim

-

21/3/2024

Begin maart 2024 is er een nieuwe Google Core Update aangekondigd over vermijden van lage kwaliteit content en spam.

Begin maart 2024 heeft Google weer een nieuwe Google Core Update aangekondigd. De verwachting is dat de implementatie van de update ongeveer een maand in beslag zal gaan nemen. Deze update staat volledig in het teken van het aanvallen van content met lage kwaliteit en spam. Zo geeft Google aan dat er 40% minder onbehulpzame content in de zoekresultaten zal verschijnen. Hiernaast zal Google het gebruik van vervallen domeinen en parasite SEO een stuk strenger aanpakken. In deze blog leggen wij uit wat er allemaal gaat veranderen en hoe jij kan voorkomen dat je rankings gaan dalen.

Wat gaat er veranderen?

Zoals eerder aangegeven gaan er een aantal dingen drastisch veranderen met de lancering van de nieuwe Google Core Update maart 2024. Het doel van de update is het verminderen van de hoeveelheid lage kwaliteit content en spam binnen de zoekmachine. Dit is wat er gaat veranderen:

Vermindering onbehulpzame content

Al in 2022 is Google begonnen met aanpassen van de ranking algoritmes om de hoeveelheid onbehulpzame en niet originele content in de zoekresultaten te verminderen. Dit zet Google door in de update van maart 2024. 

In de nieuwe update wil Google volledig af van content die enkel is gemaakt voor zoekmachines en niet voor de zoekintentie van de gebruiker. Er gaat dus grondig gecontroleerd worden of websites daadwerkelijk waardevolle content aanbieden die past bij de doelgroep en niet gegenereerd is door AI-tools zoals ChatGPT of Gemini. Google verwacht dat dit zal zorgen voor 40% minder onbehulpzame en niet originele content in hun zoekmachine. 

Scaled content abuse

Afgelopen jaar is er een explosie geweest aan geautomatiseerde content die op grote schaal gegenereerd wordt via AI-tools en met minimale aandacht voor de kwaliteit of betrouwbaarheid gepubliceerd worden. Die mening van Google hierover was al duidelijk, maar nu gaan zij deze scaled content abuse ook zwaarder bestraffen. Dit is ook al terug te zien in de rankings van websites die voornamelijk bestaan uit AI-generated content, zie figuur 1.

Figuur 1: Daling in rankings van websites die AI-content bevatten. Bron: Aleyda Solis - X.com

Websites die veel AI-gegenereerde content hebben toegepast in hun strategie zullen naar verwachting zwaar worden getroffen door de nieuwe update. Het lijkt er dus op dat de enige manier naar hoge rankings kwalitatief sterke en betrouwbare content is (E-E-A-T), hierover later meer. Dit betekent niet dat AI niet meer toegepast kan worden, maar het is essentieel om dit enkel te gebruiken als hulpmiddel bij het schrijven van content en dat de teksten een menselijke toon en stijl behouden. 

Site reputation abuse, parasite SEO

Een ander punt wat Google zal gaan afstraffen is site reputation abuse, ook wel parasite SEO genoemd. Deze linkbuilding techniek omvat het gebruiken van websites met een sterke autoriteit, denk aan social media platformen of nieuwssites, om backlinks te plaatsen om op deze manier de rankings van de eigen website te laten stijgen. Met de Google Core Update maart 2024 zal dit worden gezien als spam en worden websites die dit toepassen bestraft.

Vervallen domeinen

Het gebruik van vervallen domeinen voor SEO-doeleinden, bijvoorbeeld om backlinks te genereren wordt na de recente Google Core update beschouwd als ‘abuse’. Je kan hierbij denken aan vervallen domeinen die niet meer in gebruik zijn bij de vorige eigenaar of op de markt komen en geveild worden. Soms hebben deze domeinen een hoge autoriteit en kunnen deze daarom worden gekocht en vervolgens gebruikt om backlinks te genereren naar een eigen website. 

Het aanschaffen en gebruiken van verlopen domeinen voor het verkrijgen van backlinks en verkeer naar een ander soort site dan het oorspronkelijke domein wordt dus na de core update niet meer getolereerd door Google. Dit zal ertoe leiden dat domeinen die deze trucs toepassen dalingen zullen zien in hun rankings als straf voor deze ‘abuse’ van de regels. 

Is de aanpak van Google wel eerlijk?

De nieuwe core update van Google wordt gezien als een van de meest ingrijpende updates in de geschiedenis van SEO. De doelstelling is om de grote hoeveelheid ‘unhelpful content’ binnen Google aanzienlijk te verminderen. Google’s inzet voor het verbeteren van de algemene kwaliteit van de zoekresultaten komt niet uit het niets, hier zijn ze al een tijd actief mee bezig. Maar de schaal waarop ze nu acteren, is ongekend. Bij veel SEO experts roept dit vragen op over de eerlijkheid van hun aanpak, vooral kleinere websites en contentmakers zullen namelijk leiden onder deze strengere aanpak. Dit aangezien zij niet beschikken over de middelen om snel aanpassingen te maken. 

De kritiek binnen de SEO wereld richt zich vooral op het feit dat de updates van Google vaak ten goede lijken te komen aan grote organisaties met aanzienlijke middelen. Dit kan kleinere websites en bedrijven benadelen, die moeite hebben om te concurreren met de contentkwaliteit en autoriteit van grotere sites. Hoewel de intentie van Google om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren lovenswaardig is, is het cruciaal dat alle websites, ongeacht hun grootte, een eerlijke kans krijgen om zichtbaar te zijn op basis van de kwaliteit en relevantie van hun content.

Wat kan je doen?

Gezien de omvang en impact van de update, is het essentieel voor websites, marketeers en SEO-specialisten om proactief te zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Focus op waardevolle content: Zorg ervoor dat je content daadwerkelijk waarde toevoegt voor je doelgroep. Dit betekent dat je content moet aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker en unieke inzichten of informatie moet bieden die niet gemakkelijk elders te vinden is.
  2. Vermijd 'scaled content abuse': Wees voorzichtig met het gebruik van geautomatiseerde methoden om content op grote schaal te produceren. Google straft websites die deze strategie gebruiken om hun rankings te verbeteren. Als je AI-tools gebruikt, zorg er dan voor dat deze een hulpmiddel zijn en niet de primaire bron van je content.
  3. Wees kritisch op 'expired domains': Het gebruik van verlopen domeinen voor SEO-doeleinden wordt nu beschouwd als misbruik. Als je verlopen domeinen hebt gebruikt om backlinks te genereren, is het tijd om je strategie te heroverwegen en je te richten op het opbouwen van een natuurlijk en waardevol backlinkprofiel.
  4. Pas op voor 'clickbait' en 'site reputation abuse': Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit is en niet alleen gericht is op het aantrekken van clicks. Vermijd ook het misbruiken van de reputatie van andere sites om je eigen rankings te verbeteren.

Dé richtlijn voor waardevolle content! (E-E-A-T)

In het licht van de recente Google Core Update van maart 2024 is het cruciaal om de principes van E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) goed te begrijpen en toe te passen bij het creëren van content. Deze factoren zijn niet alleen essentieel voor het behouden van een sterke positie in de zoekresultaten, maar ook voor het bieden van echte waarde aan je bezoekers. Hieronder leggen wij uit hoe je E-E-A-T kan toepassen om jouw contentstrategie te versterken.

Ervaring (Experience)

De gebruikerservaring staat voorop. Zorg ervoor dat je website snel laadt, mobielvriendelijk is en een intuïtieve navigatie heeft. Een positieve ervaring op je site houdt bezoekers langer vast en verlaagt het bouncepercentage, wat een positief signaal naar Google stuurt. Inhoudelijk betekent dit dat je content moet resoneren met de ervaringen van je doelgroep. Deel verhalen, case studies en voorbeelden die laten zien dat je hun behoeften en uitdagingen begrijpt.

Expertise

Toon je deskundigheid door diepgaande, goed onderzochte content te bieden. Dit betekent niet alleen het delen van basiskennis, maar ook het bieden van unieke inzichten die je onderscheiden van concurrenten. Of je nu een kapper, fotograaf of marketeer bent, deel je unieke perspectief en professionele ervaringen. Dit kan door middel van gedetailleerde blogposts, how-to-gidsen, whitepapers of video tutorials.

Autoriteit (Authoritativeness)

Bouw autoriteit op door niet alleen zelf geweldige content te creëren, maar ook door erkenning van anderen in je vakgebied te krijgen. Dit kan door gastblogs, interviews, of door vermeldingen en backlinks van gerespecteerde sites binnen jouw niche. Deelname aan relevante forums, webinars en conferenties kan ook helpen om je als een autoriteit te vestigen. Zorg ervoor dat je content consistent is en ondersteund wordt door betrouwbare bronnen.

Betrouwbaarheid (Trustworthiness)

Vertrouwen winnen is essentieel. Zorg ervoor dat je website veilig is (HTTPS), duidelijke contactinformatie heeft en transparant is over je bedrijfspraktijken. Reviews en getuigenissen kunnen ook helpen om vertrouwen op te bouwen. Zorg ervoor dat je content eerlijk en nauwkeurig is; vermijd overdrijvingen en zorg dat je claims kunt onderbouwen.

Naar de toekomst

De Google Core Update van maart 2024 is een keerpunt in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Google heeft duidelijk de lat hoger gelegd voor wat ze beschouwen als waardevolle content. Het is belangrijk om mee te gaan met deze veranderingen en volledige focus te leggen op het creëren van echt waardevolle, relevante en kwalitatief hoogwaardige content.

Voor de toekomst is het belangrijk om de ontwikkelingen rond SEO en Google's updates nauwlettend in de gaten te houden. Blijf op de hoogte van de best practices en wees bereid om je strategieën aan te passen aan de veranderende richtlijnen van Google. Door een langetermijnvisie te hanteren en je te richten op het bieden van echte waarde voor je gebruikers, kun je de uitdagingen van deze en toekomstige updates het hoofd bieden.

Tim Douna
Over de auteur:
Tim
LinkedIn icon

Maak kennis met Tim, onze ambitieuze online marketeer en SEO expert bij Baas & Baas. Met zijn passie en vastberadenheid om doelen te bereiken, is hij een goede toevoeging voor ons team. Met zijn oog voor detail, vormgeving en een nieuwsgierige aard, draagt Tim bij aan het behalen van de online doelstellingen van Baas & Baas en onze klanten. Tim is een echte doorzetter en pakt alles snel op.

Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower