De toekomst van marketing, aangedreven door AI

Door:

Tonco

-

22/8/2023

De toekomst van marketing, aangedreven door AI

In de continu veranderende wereld van marketing is er een nieuwe kracht die de industrie vormgeeft en de manier verandert waarop bedrijven contact maken met hun klanten. Kunstmatige intelligentie (AI) is tevoorschijn gekomen als een baanbrekende techniek die een revolutie heeft aangewakkerd in de manier waarop marketingcampagnes worden gemaakt, uitgevoerd en gemeten. 

Dit heeft bepaalde onderdelen van het marketinglandschap niet alleen efficiënter gemaakt, maar geeft het ook nieuwe mogelijkheden voor personalisering en klantbetrokkenheid

Tegenwoordig is vrijwel iedere ondernemer zich bewust van het bestaan en sommige maken er ook al volop gebruik van. 

Naarmate AI zich verder ontwikkelt, ontstaan er ook vragen over ethiek, privacy en menselijke creativiteit. Duik met ons in de fascinerende wereld van AI in marketing en ontdek de mogelijkheden en uitdagingen die wij voor ons hebben liggen. 

Wat is kunstmatige intelligentie: AI in een notendop

Velen zijn al bekend met de term, maar wij vinden het toch belangrijk dat iedereen goed begrijpt wat AI precies betekent en kan betekenen.

Kunstmatige intelligentie is een onderdeel van informatietechniek die zich bezighoudt met het creëren van software. Software die in staat is om menselijke intelligentie na te bootsen. Bijvoorbeeld door taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke vaardigheden en denkprocessen vereisen. AI stelt computers in staat om te leren, te redeneren, te plannen en problemen op te lossen. AI-algoritmen worden getraind met grote hoeveelheden gegevens en kunnen vervolgens patronen herkennen, voorspellingen doen en autonoom beslissingen nemen. 

AI in marketing: Huidige toepassingen en trends

AI heeft de marketing industrie drastisch veranderd en heeft geleid tot een breed scala aan toepassingen en trends. Dat stelt marketeers zoals onszelf in staat om campagnes sneller en accurater te optimaliseren en betere resultaten te behalen. 

AI chatbots

Een van de meest opvallende toepassingen van AI in marketing is het gebruik van chatbots. Deze geautomatiseerde systemen kunnen interactieve gesprekken voeren met klanten en direct ondersteuning bieden, waardoor bedrijven efficiënter kunnen reageren op de gestelde vragen en problemen kunnen oplossen. 

AI personalisatie en en inspiratie

Daarnaast wordt AI gebruikt voor gepersonaliseerde aanbevelingen en targeting, optimaliseren van advertentie-uitgaven en opdoen van inspiratie voor zowel tekstuele als visuele aspecten.

AI Prompts: De kracht van specificiteit

Als je ooit gewerkt hebt met AI, weet je dat het stellen van de juiste vragen essentieel is. Dit heet een ‘prompt’. In deze prompt geef je een opdracht of stel je een vraag aan het systeem, een gedetailleerdere opdracht geeft een specifieker antwoord.

Voor sterke tekstuele output kun je de onder andere de tone-of-voice aangeven, het aantal woorden specificeren, en zelfs de structurele opbouw bepalen. Wil je sterke visuele input? Geef dan een opdracht met betrekking tot de stijl, het perspectief, de inhoud, het niveau van detail, en het kleurgebruik. 

AI prompt voorbeelden

Het mooie is dat je je prompts altijd kunt verfijnen totdat je tevreden bent met het resultaat. Dit zijn enkele voorbeelden van krachtige prompts:

 • Strategie

“Als een ervaren marketingstrateeg, geef mij een gedetailleerd stappenplan voor het verhogen van de klanttevredenheid op mijn e-commerce website die zonnebrillen verkoopt. Includeer OKRs & KPIs en maak een schatting van de tijdlijn in een tabel.”

 • Content ideeën 

“Als een ervaren content marketeer wil ik dat jij een lijst maakt van 5 blogonderwerpen per content pilaar (promotie, leerzaam, inspiratie, entertainment) die gericht zijn op beginners in de tuinbouw, met een focus op duurzaamheid. Geef bij elk onderwerp een korte toelichting waarom het relevant is voor deze doelgroep”

Chat GPT-4+ plugins

Ook is het via sommige AI tools mogelijk om plug-ins te koppelen om bepaalde acties uit te kunnen voeren. Met Chat-GPT4+ (de betaalde versie) is het bijvoorbeeld mogelijk om websites, PDF documenten, en verschillende social media platformen te crawlen en daarmee te communiceren. Indien jij hier gebruik van maak kan je bijvoorbeeld prompts gebruiken zoals:

 • Website optimalisatie

“Als een ervaren website specialist wil ik dat jij mijn homepage (www.baasenbaas.nl) analyseert en specifieke aanbevelingen voor het verbeteren van de laadsnelheid, gebruikerservaring en algemeen ontwerp geeft. Gebruik hiervoor CRO methodiek uit het google playbook voor de retail branche.”

 • SEO analyse

“Als een ervaren SEO specialist wil ik dat jij mijn blog analyseert en aanbevelingen geeft op de verbetering ervan. Doe ook onderzoek naar zoektermen die ik nog zou kunnen toepassen om de vindbaarheid op Bing te vergroten.”

Prompting: Oefening baart kunst

Zoals je kunt zien benoemen wij steeds dat de AI tool zich moet voordoen als een bepaalde specialist, en redenen dat het belangrijk is om de doelgerichtheid te benadrukken, wat kan helpen om de focus te behouden en irrelevante informatie te vermijden.

Het schrijven van goede prompts is een vaardigheid die tijd en oefening vergt, maar de resultaten zijn het meer dan waard.

Onze favoriete AI-gedreven marketing tools en platforms

Om te kunnen profiteren van de voordelen van AI, hebben marketeers zoals wij toegang tot geavanceerde AI-gedreven marketing tools en platforms. Hieronder een overzicht van onze favorieten:

 • Chat-GPT4 Plus
 • Bard
 • Midjourney
 • Zapier
 • Billy Grace
 • Crisp
 • Brand24
 • Semrush
 • Ubersuggest
 • Artific

Deze tools bieden een breed scala aan functionaliteiten, zoals chatbot-creatie, geautomatiseerde optimalisatie van advertentiecampagnes, gepersonaliseerde aanbevelingen, geavanceerde gegevensanalyse en nog veel meer.

Voordelen van het gebruik van AI in marketing

Zoals je ziet brengt het gebruik van AI in marketing een tal van voordelen met zich mee voor bedrijven. Maar voor jou zetten wij ze even op een rijtje.

 1. AI maakt personalisatie op grote schaal mogelijk. 

Door AI-algoritmen te gebruiken, kunnen marketeers individuele klantvoorkeuren beter begrijpen en relevante content en aanbiedingen aanbieden, wat resulteert in een betere klantervaring en hogere conversiepercentages. 

 1. AI maakt automatisering mogelijk.

Hierdoor kunnen marketeers kostbare tijd en middelen besparen. Taken als gegevensanalyse en campagne-optimalisatie kunnen allemaal geautomatiseerd worden, waardoor marketeers meer tijd kunnen inzetten op strategische planning en creatieve werkzaamheden.

 1. AI kan gegevensanalyse en inzichten ontdekken.

Het kunnen verwerken van grote hoeveelheden gegevens, identificeren van patronen en trends die anders moeilijk gedetecteerd kunnen worden, zijn goudmijnen aan waardevolle informatie. Deze informatiebronnen kunnen marketeers gebruiken voor datagedreven beslissingen, identificeren van kansen en het optimaliseren van campagnes.

 1. AI geeft inspiratie.

Hier zullen wij zo in meer detail op ingaan, maar bepaalde AI tools geven marketeers de mogelijkheid om ongelimiteerde inspiratie op te doen voor het maken of optimaliseren van campagnes assets.

Personalisatie en targeting met AI

AI-algoritmen kunnen grote hoeveelheden gegevens analyseren en patronen herkennen in het gedrag, de voorkeuren en de interesses van individuele gebruikers. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om relevante inhoud en gepersonaliseerde aanbiedingen te kunnen tonen. Door personalisatie op grote schaal mogelijk te maken, wordt de betrokkenheid van klanten verhoogd, de algemene klantervaring verbeterd en neemt langdurige klantloyaliteit toe. 

Maar wat kunnen wij hiermee? Veel marketing platformen, waaronder bijvoorbeeld Meta- en Google Ads, hebben deze personalisatie technieken al omarmd. Ze gebruiken een combinatie van koppen en teksten om hun advertenties te personaliseren voor individuele gebruikers. Marketeers hebben zelf dus weinig invloed naast het aanleveren van de inhoud.

Ethische overwegingen in AI-marketing

Terwijl AI de marketing industrie transformeert, ontstaan er ook ethische vragen over het gebruik van AI in marketing. 

Privacy

Een belangrijke zorg is de bescherming van de privacy van consumenten. AI-algoritmen hebben toegang tot grote hoeveelheden gegevens en kunnen persoonlijke informatie gebruiken om gepersonaliseerde inhoud en aanbiedingen te creëren. Het is belangrijk dat er  transparant wordt gecommuniceerd over hoe ze gegevens verzamelen en gebruiken, en dat de privacy van consumenten wordt gerespecteerd. 

Werkgelegenheid

Een andere ethische overweging is de mogelijke impact van AI op de werkgelegenheid. Omdat AI taken automatiseert, kan dit leiden tot het verlies van banen in de marketing industrie. Het is daarom erg belangrijk dat bedrijven en marketeers zich bewust zijn van deze impact en actief werken aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het hertrainen van personeel.

Authenticiteit

Wellicht de grootste bezorgdheid is over het verlies van menselijkheid in zowel tekstuele als visuele vormen. Hoewel AI in staat is om sneller en efficiënter inhoud te genereren, kan het ook de unieke inhoud, menselijke touch en creativiteit missen die voorheen uit de mens zelf voortvloeide. 

Volledig AI ontwikkelde digitale creaties zijn vaak wat onpersoonlijk en generiek, waardoor de verbinding tussen merken en consumenten wordt aangetast. Wij streven daarom naar een evenwichtige benadering, waarbij AI alleen wordt gebruikt als een hulpmiddel om de efficiëntie te vergroten.

AI geschreven teksten kunnen trouwens ook impact hebben op de SEO score van je website. Als jij er zeker van wil zijn dat jouw tekst overkomt als ‘authentieke content’, gebruik AI teksten dan als leidraad voor zelfgeschreven teksten.

En dan vraag jij je natuurlijk af; is deze blog geschreven door AI? 

Wat denk jij? Komt deze blog wel authentiek over, of is het duidelijk gegenereerd door AI?

Het antwoord: Ja en nee. Wij hebben tools zoals Ubersuggest en Chat-GPT 4 gebruikt om inspiratie op te doen en ons te helpen met de structuur en bepaalde aspecten van de tekst. De uiteindelijke inhoud is volledig met onze eigen expertise geschreven.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over de toekomst van marketing met AI. Als jij vragen hebt of meer wilt weten over hoe AI jouw marketinginspanningen kan transformeren, of heb je zin om even te sparren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! 

Plan hier met ons een consult van 30 minuten om de mogelijkheden te bespreken.

Tonco Hannewijk
Over de auteur:
Tonco
LinkedIn icon

Een veelzijdig growth marketeer en ontwerper als het gaat om (online) marketing materiaal. Van originele social media posts tot aan advertenties, Tonco weet wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jouw digitale zichtbaarheid op orde is. Daarnaast ook zeker niet onbelangrijk op het gebied van sales!

Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?
Plan een gratis consult!

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Sol Wortelboer , Februari, 2024

Uitstekende samenwerking, geweldige service en communicatie met een goed product tot gevolg. Grote bazen :)

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
Regina Floral Feelings
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners