De perfecte website 1: De levende site

Door:

-

23/3/2020

Persoon die werkt op laptop aan een bureau

Zou hij bestaan? De perfecte website? In deze blogserie gaat Baas & Baas kijken naar wat de meest ideale website zou zijn en wanneer we deze echt hebben bereikt. Van de grootste ideeën tot de kleinste details, we laten niets aan het toeval over. En we beginnen met de levende site.

Hoe ziet de perfecte website eruit?

Heel veel mensen hebben bij een website een perfectionistisch idee. Zo van, je bouwt haar eerst helemaal tot in de puntjes af, voordat je de boel online zet. En daarna hoef je niets meer te wijzigen. In de praktijk echter is een website een levend iets dat constant kan veranderen. Hij is nooit echt af en wordt altijd beter. Deze dynamiek staat synoniem voor succes.

Zo bezien bestaat de perfecte website natuurlijk niet, want wat nu vandaag klopt zie je misschien morgen liefst weer anders. Laat staan dat je snel wilt reageren op grote zakelijke of maatschappelijke ontwikkelingen. Die constante verandering is in onze ogen dus juist heel erg positief. Het duidt erop dat de organisatie niet stilzit en dat ze zich altijd goed aanpast; een vereiste van goede communicatie.

Een goed voorbeeld: Apple

Dat betekent overigens niet dat je telkens de look & feel moet veranderen. De visuele identiteit van een website dient heel erg goed voorbereid te zijn. Een prachtig voorbeeld is Apple, die velen in het web-bouwvak beschouwen als het summum. Elke keer dat je op hun online omgeving komt lijkt het alsof er niets veranderd is, terwijl alle producten en visuals bijna wekelijks wijzigen. Het is een teken dat Apple als bedrijf heel dynamisch is maar toch in staat is om altijd dezelfde look & feel uit te stralen. Overigens is hun iconografie daarbij erg belangrijk. Voor al hun productlijnen gebruiken ze net wat andere iconen die toch in hun designs een herkenbaar merk uitstralen.

Iemand die zijn tevredenheid uitstraalt

De kleine details

De website van McKinsey is nog zo’n voorbeeld. Het belangrijkste research en adviesbureau van de wereld verandert haar content dagelijks. Ze is een speerpunt van constante ontwikkelingen op het allerhoogste denkniveau. De website heeft dan ook allerlei visuele trucjes die dynamiek uitstralen, zoals golven en lijnen die meebewegen met jouw scroll-gedrag. Deze zijn klein en subtiel waardoor ze de site niet langzamer maken, wat heel belangrijk is voor de lezende doelgroep. Maar ze zijn wel onmiskenbaar de visuele identiteit van het bedrijf.

Dat alles maakt dat een merk dynamisch blijft voelen. Laat dus het idee van een statische website, die helemaal af is bij oplevering, maar eens los. Daar zal je geen spijt van krijgen! En hoe dat afstraalt op jouw merk, dat gaan we als tweede in de serie bespreken. Voor nu hebben we ons eerste criterium voor de ideale website al gevonden: een website die vaak verandert maar altijd hetzelfde aanvoelt. Een levende site staat voor succes.

Sander Baas is baas van Baas & Baas en webbouw en marketingdeskundige. Rogier van Kralingen is schrijver bij The Whole Story en co-auteur van Mediastorm.

Ook een online Baas worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Over de auteur:
LinkedIn icon
Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5 sterren op basis van 41 waarderingen.
Ghislaine van Haaren , Jul 6, 2022

Wij zijn super blij met onze webshop studiofrancoise.nl die is opgezet door Baas & Baas! Fijne samenwerking, snelle communicatie en heel erg behulpzaam. Ik raad Baas & Baas aan iedereen aan!!

Laurens , Nov 6, 2020

Voor onze organisatie was na jaren van uitstel toch ook echt noodzakelijk om online op de juiste manier gepresenteerd te worden. Baas & Baas heeft niet alleen onze website ontworpen, maar ook met aanstekelijke enthousiasme meegedacht over de juiste insteek, merk beleving en strategie. Na een aantal brainstorm sessie kon ik alles uit handen geven en hadden we binnen no time een prachtige website, webshop en succesvolle social media campagnes. Nog steeds werk ik heel prettig samen met het team van Baas & Baas en zijn ze onderdeel van onze gemeenschap geworden.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Lisette Wiebes , Mar 21, 2019

Ik heb ontzettend veel websitebouwers gewerkt, maar nog nooit werd mijn design zo mooi begrepen als door Baas & Baas. Fijn dat er ook gewoon dezelfde taal wordt gesproken en de customer experience altijd centraal staat. Kan iedereen een smw met Baas & Baas aanraden, zeker als je een design wilt laten bouwen in Wordpress ken ik niemand die dit beter begrijpt en vertaalt!

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
VondelGym
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower
Maggie's Way
Cantine de Caron
Eurvin