De kracht van een promotievideo

Door:

Jette

-

13/9/2022

Een eigen promovideo schieten

"The power of video." Die uitspraak heb je als marketeer vast vaker gehoord! Want welbekend is dat een beeld meer kan zeggen dan 1000 woorden bij elkaar. Dat is de reden dat de video gezien wordt als een handig en krachtig hulpmiddel voor jouw marketingcommunicatie. Maarrr, dan moet je dit natuurlijk nog wel op de juiste manier doen. Keerzijde aan de video is namelijk dat er veel tijd en energie in gestoken moet worden om tot een duidelijke en goede video te komen. Natuurlijk niet te vergeten: ook komen er de nodige kosten bij kijken. Voor de wat kleinere bedrijven met een klein budget, kan dat misschien enige vragen oproepen: Waar moet ik beginnen in het maken van mijn eigen promotievideo? Wat voor middelen heb ik er voor nodig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn producten/diensten goed op de video worden gepromoot. Je leest het in dit artikel.

Stappenplan voor het maken van een promotievideo

Hieronder nemen wij jou mee in de basisstappen van het maken van een promotievideo. En geen zorgen, zodra je handvatten hebt, maak jij straks in mum van tijd de beste video’s.

Stap 1: Het schrijven van een script

Een goed script is het halve werk. Want waar wat mindere beelden door de consument door de vingers gezien kunnen worden, daar heeft audio die privilege niet. De audio en de boodschap daarin moeten helder zijn een aanspreken. Focus dus goed op hetgeen je wil zeggen. Blijf scherp en verfijn en bewerk het script waar nodig; neem hier ook de tijd voor! Veel bezig zijn met je script zorgt er daarnaast ook voor dat het schieten van de video voorspoedig loopt; je weet namelijk wat je moet zeggen en doen.

Let bij het schrijven van een script op drie verschillende onderdelen:

  • Emotionele resonantie: jij wil inspelen op de gevoelens van jouw potentiële klanten. Denk bijvoorbeeld aan hun pijnpunten.
  • Geloofwaardigheid/autoriteit: hoe je dit laat zien? Middels jouw ervaring, visie of successen die in het verleden zijn geboekt. Dergelijke aspecten moeten je potentiële klanten overtuigen om in jou te investeren.
  • Harde feiten: wat biedt je eigenlijk aan? Een product of een dienst? En wat doet dit precies? Formuleer dit op zo’n manier dat het inspeelt op de behoefte van de potentiële klant.

Een goede promotievideo heeft een duur van ongeveer 1-2 minuten. Dat houdt in dat het script ergens tussen 100 en 200 woorden zal bevatten. Misschien denk je: wat een korte video! En dat klopt, maar niet zonder reden: korte video's presteren erg goed. Tevens verklein je hiermee de kans dat de kijker zijn interesse verliest.

Stap 2: Shots schieten!

Jouw shots zullen bestaan uit twee soorten:

  1. A-roll shots
  2. B-roll shots

A-roll shots zijn shots met mensen. Gezichten achter het bedrijf versterken de geloofwaardigheid van je business. Kies dus iemand die vriendelijk oogt en een serieuze baan bekleedt binnen het bedrijf.B-roll daarentegen zijn zogenoemde extra shots: deze fleuren je video op. Ze zijn vaak visueel en creatief ingestoken. Denk aan close-ups van het product zelf of het team. Dit geeft potentiële klanten een idee van de houding/stijl van jouw bedrijf.

Stap 3: De video in elkaar monteren

Als het goed is heb je in de voorgaande stap alle beelden geschoten. Wat je nu gaat doen, is het combineren en bewerken van deze beelden tot één geweldige video. Hiervoor kan je verschillende apps gebruiken (vaak wel tegen betaling). We hebben hieronder enkele bekende voor je op een rijtje gezet:

  • iMovie (Desktop app: Mac)
  • Canvas (Cloud app)
  • WeVideo (Cloud app)
  • Première Rush (Mobiele/desktop app: zowel Mac als Windows)

Stap 4: Het toevoegen van muziek

De allerlaatste stap en dan is je promovideo af! Ja, want muziek kan bij een video niet gemist worden. Waarom? Muziek kan je boodschap namelijk nog meer versterken, omdat het emoties opwekt (kan zowel negatief als positief zijn). Let wel op auteursrechten. Je kunt tegenwoordig niet zomaar muziek downloaden en in je eigen content verwerken. Wel kan je je eigen muziek opnemen of gebruik maken van verscheidene websites met Copyright vrije tracks! Goed om de volume van je track niet te hoog te zetten; je moet immers de audio van je video ook nog kunnen horen ;)Alle stappen doorlopen? Dan heb je nu als goed is een promovideo klaarliggen. Het is tijd dat ook de rest van de wereld deze ziet. Upload je video bijvoorbeeld naar je website, YouTube kanaal of andere sociale media die jij geschikt vindt. En dan? Afwachten en kijken hoeveel resultaten het boekt!Meer lezen over het belang voor videos? Bekijk dan eens de volgende artikelen:

Jette van Diepen
Over de auteur:
Jette
LinkedIn icon

Jette is een SEO manager binnen Baas & Baas. Zij zit reeds twee jaar in het vak en houdt zich onder andere bezig met advertising, content marketing en SEO. Haar expertise op deze gebieden wordt dan ook weerspiegeld in haar artikelen. Direct in contact komen met Jette? Stuur een mailtje naar jette@baasenbaas.nl

Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter.

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht