Kies jij voor Black Friday of Green Friday?

Door:

Sander

-

17/11/2022

Black friday shopping

De dag de het aantal aankopen door het plafond gaan. We hebben het hier over de bekendste vrijdag van het jaar: Black Friday. Het is de dag waarop webshops van nagenoeg over de hele wereld grote kortingen geven op allerlei producten. Het gevolg? Miljoenen consumenten die de week voor, tijdens en na de Zwarte Vrijdag naar de beste deals zoeken. Maar hoewel het aangename vooruitzicht van een groei in je naamsbekendheid en aankopen, daar heeft deze dag ook een duidelijke schaduwkant. Het stimuleert namelijk een zekere overconsumptie in de huidige maatschappij. Veel bedrijven kiezen in het nu dan ook vaak voor een variant op Black Friday: maak kennis met Green Friday.

Het verschil tussen Black Friday en Green Friday

Black Friday

Black Friday is afkomstig uit Amerika en vindt altijd plaats op de vierde donderdag van november. Deze dag werd oorspronkelijk gebruikt om inkopen te doen voor kerst. Deze traditie is zo ontstaan doordat winkels, vooral grote warenhuizen, collectief besloten om massaal te stunten met prijzen. Bijvoorbeeld door het geven van kortingen of door het organiseren van (andere) acties. Veelal om klanten te trekken, maar soms ook om ruimte te creëren voor een nieuwe collectie aan kerstspullen. Waar Black Friday dus oorspronkelijk is ontstaan in Amerika, daar is het overgewaaid naar Nederland. En dat heeft ook een kleine invloed gehad op de naam. Zo wordt Black Friday in Nederland ook wel Zwarte Vrijdag genoemd. In Nederland doen onder andere Hema, Zalando, Bol.com, CoolBlue, Bijenkorf en Apple mee Black Friday. En dat weten Nederlanders ondertussen ook: even afwachten tot Black Friday voordat je die nieuwe smartphone/ flatscreen/ laptop gaat aanschaffen dus!

Green Friday

Maar die schreeuwende kortingen en goedkope deals hebben zo ook hun keerzijde. Het stimuleert namelijk impulsaankopen en werkt daarmee overconsumptie in de hand. Hiermee putten we onze natuurlijke bronnen op korte termijn snel uit. Ook veroorzaakt het extra vervuiling en onnodig veel CO2-uitstoot. En zoals je je misschien kunt voorstellen: daar wordt de wereld niet groener van! In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, daar passen aanbiedingen die ons om de oren vliegen gewoonweg niet meer binnen dit plaatje. Vandaar dat er sinds enkele jaren een initiatief bestaat van een groot aantal bedrijven om tegengeluid te laten horen. Momenteel doen meer dan 160 bedrijven mee met de trend. Denk bijvoorbeeld aan een ANWB, Dille & Kamille en Intratuin. Nee, tegen klimaatverandering. Ja, tegen meer groen!

Baas & Baas en Green Friday

Ook binnen Baas & Baas kijken we verder dan vandaag. We denken graag bewust na over onze impact op de wereld van morgen. We vinden ons werk daarom nog leuker als we samen met klanten kunnen bijdragen aan een betere toekomst. Hieronder verstaan we alles wat een positieve impact maakt, zowel op duurzaam vlak als op sociaal-maatschappelijk gebied. Onze bazen kennen de kracht van online marketing als geen ander, en zetten deze kennis graag in voor bedrijven die onze visie delen. Vandaar dat we deze bedrijven stimuleren nog meer ‘groen’ te doen door hen een korting aan te bieden op onze diensten. Pas jij als bedrijf binnen dit plaatje? Stuur ons gerust een berichtje. Wellicht dat we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Waar kies jij voor?

Dus, met de welbekende vrijdag in het vooruitzicht… waar kies jij voor? Ga jij mee met de trend of ga je op dezelfde voet verder?

De dag de het aantal aankopen door het plafond gaan. We hebben het hier over de bekendste vrijdag van het jaar: Black Friday.

Sander Baas
Over de auteur:
Sander
LinkedIn icon

Sander is dé eindbaas bij Baas & Baas. Als ondernemer en online marketeer zoekt hij altijd naar de best mogelijke oplossingen. Daarnaast reist hij graag de wereld rond voor inspiratie en fijne werkplekken. Zijn expertise ligt op het gebied van advertising, webdevelopment, SEO en contentmarketing. Direct in contact komen met Sander? Stuur een mailtje naar info@baasenbaas.nl.


Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5 sterren op basis van 41 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
VondelGym
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower
Maggie's Way
Cantine de Caron
Eurvin