Growth Marketing: Word de baas over je groei!

Door:

-

31/8/2023

growth-marketing

Wil je de baas worden over je bedrijfsgroei en de concurrentie achter je laten? Dan is het tijd om kennis te maken met Growth Marketing! In een wereld waar de marketingregels voortdurend veranderen, biedt Growth Marketing een frisse en innovatieve aanpak. Het is niet zomaar een strategie; het is een manier om je groei te versnellen, te beheersen en, ja, er de baas over te worden. 

Maar eerst, wat is Growth Marketing?

Growth Marketing gaat verder dan traditionele marketing. Het combineert creativiteit, data-analyse, en innovatie met als doel niet alleen bezoekers en leads te realiseren maar ook de totale klantreis te optimaliseren. Het doel is simpel: groei! Hieronder je een aantal kernaspecten:

De elementen van Growth Marketing

  • Resultaatgericht: Het draait allemaal om het behalen van concrete resultaten, met een efficiënt gebruik van het marketingbudget.
  • Inzicht in de Customer Journey: Door verschillende marketingkanalen en -tactieken te testen en optimaliseren, krijgt men waardevol inzicht in de reacties van de doelgroep.
  • Snel schakelen: Growth Marketing maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen in de markt en de behoeften van de doelgroep.
  • Budgetvriendelijk: Door continu te optimaliseren, kan er gestart worden met een klein budget en vervolgens geïnvesteerd worden in de meest effectieve tactieken.

Bij Growth Marketing kijk je niet alleen naar de marketingkanalen, maar ook naar de markten waarin je actief bent, het soort klanten waarop je je richt, je product- of dienstenaanbod, en zelfs naar niet-organische groei zoals fusies en overnames.

Bij growth marketing focus je op de OMTM, the one metric that matters. Oftewel die ene KPI die je wil gaan verbeteren. Hiervoor bedenk je hypotheses om deze te verbeteren en vervolgens experimenten uit te proberen. Wat voor soort experimenten je kunt gebruiken hierover vertellen we meer bij strategieën en tactieken. 

Bij Baas & Baas gebruiken we de pirate funnel om te focussen op Bottlenecks binnen de funnel.

Pirate funnel canvas - Baas & Baas

Growth Marketing strategieën en tactieken

Growth marketing gaat niet alleen over het hebben van een goed product of dienst; het gaat ook over hoe je het aan de wereld presenteert. Strategieën en tactieken zijn de methoden en technieken die worden gebruikt om de groeidoelstellingen te bereiken. Ze zijn de bouwstenen van een succesvolle groei marketingcampagne en omvatten een breed scala aan benaderingen, van traditionele marketingtechnieken tot innovatieve digitale methoden. Hier zijn enkele van de belangrijkste strategieën en tactieken die worden gebruikt in growth marketing:

1. A/B-testen: 

A/B-testen, ook bekend als split-testen, is een methode om twee versies van een webpagina, e-mailcampagne, product of andere marketingmaterialen te vergelijken om te bepalen welke versie effectiever is in het bereiken van een bepaald doel. Het is een manier om hypothese-gedreven veranderingen te testen en te meten hoe deze veranderingen de gebruikerservaring en conversieratio's beïnvloeden.

Voorbeeld: Bij het optimaliseren van digitale marketingstrategieën kan je overwegen om variaties in designelementen te testen, zoals de kleur van Call-to-Action (CTA) knoppen. Uit voorafgaand onderzoek kan blijken dat de kleur 'groen' een hogere klikfrequentie (en uiteindelijk een hoger conversiepercentage) genereert. In deze context wordt de Click-Through Rate (CTR) beschouwd als de 'One Metric That Matters' (OMTM).

Om deze hypothese te valideren, kan je een A/B-test implementeren:

  • Versie A (Controle): Behoudt de huidige kleur van de CTA-knop.
  • Versie B (Testvariant): Introduceert een groene CTA-knop.

De test wordt gedurende een specifieke periode uitgevoerd, waarna de verzamelde gegevens worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in de prestaties van beide versies. Op basis van de resultaten kunnen conclusies worden getrokken en strategische beslissingen worden genomen over welke versie het meest effectief is in het stimuleren van gebruikersinteractie en conversie.

2. Content marketing

Contentmarketing is een strategische marketingbenadering gericht op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden. Het uiteindelijke doel is om winstgevende klantacties te stimuleren. Je kan bij content marketing denken aan bloggen, e-books, whitepapers en social media content. 

Voorbeeld: Uit marktonderzoek blijkt dat er een groeiende interesse is in duurzaamheid. Door content te leveren die inspeelt op deze interesse, kunnen we de aandacht van dit segment van de markt trekken en hen waarde bieden, wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid. De OMTM kan in dit geval zijn ‘inschrijvingen op de nieuwsbrief’. Implementeer de nieuwe contentstrategie die een reeks van vijf educatieve blogposts over 'Hoe duurzame producten te kiezen' omvat. Je kijkt uiteindelijk naar de nieuwe inschrijvingen en kan hieruit concluderen of het heeft aangeslagen of niet. 

3. SEO en SEM

SEO is het proces van het optimaliseren van een website om hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel is om meer organisch (niet-betaald) verkeer naar de website te trekken. Je kan hiermee je zichtbaarheid vergroten en geeft de bezoeker ook meer vertrouwen. Bij SEM zorg je er juist voor dat je op de korte termijn goed zal ranken op specifieke keywords, op deze manier kan je zorgen voor een snelle groei van je bedrijf.

Voorbeeld: Voortbouwend op het eerdere scenario, hebben we vastgesteld dat 'duurzaamheid' een trend is waarin de interesse groeit. Naast het creëren van content rond dit thema, biedt SEO een kans om hierop in te spelen. Begin met het identificeren van relevante keywords die niet alleen aansluiten bij jouw bedrijf, maar ook bij de toenemende interesse in duurzaamheid. Een beknopte keywordanalyse zal de meest effectieve zoekwoorden onthullen die je kunt benutten. Vervolgens creëer je content rond deze keywords. Parallel hieraan kun je met SEM snel resultaten boeken op korte termijn door te adverteren op deze relevante keywords. In dit scenario is de 'One Metric That Matters' (OMTM) voornamelijk de zichtbaarheid in zoekmachines en het aantal klikken naar de website.

4. Social media marketing

Met miljarden gebruikers wereldwijd bieden sociale media een enorm potentieel om een breed publiek te bereiken. Daarnaast stelt het merken in staat om op een meer persoonlijke en directe manier met klanten te communiceren, wat de betrokkenheid en loyaliteit kan vergroten. 

Voorbeeld: Uit onderzoek blijkt dat interactieve livestreams op sociale media de merkloyaliteit en klantbetrokkenheid kunnen versterken. Op basis hiervan stel je een gestructureerd plan op en organiseer je maandelijks een interactieve livestream. Na elke sessie evalueer je niet alleen de betrokkenheid tijdens de livestream, maar ook de algehele betrokkenheid op je sociale media kanalen om het bredere effect te meten. In dit scenario is de 'One Metric That Matters' (OMTM) de mate van engagement.

5. E-mail marketing 

E-mail marketing stelt je in staat om gepersonaliseerde en relevante berichten te sturen, wat de betrokkenheid en conversie kan verhogen. Daarnaast is het een van de meest kosteneffectieve marketingkanalen, met een hoge ROI (Return on Investment). 

Voorbeeld: Je hebt gelezen dat het gebruiken van gepersonaliseerde emails kan helpen bij het verhogen van je conversieratio (OMTM). Geïnspireerd door deze bevinding, besluit je je e-maillijsten te segmenteren op basis van eerdere aankopen. Voor elk segment creëer je een op maat gemaakte e-mail. Na een bepaalde periode evalueer je de effectiviteit van deze aanpak door de conversieratio's te analyseren en te bepalen of er een merkbare verbetering is opgetreden.

Analyse en meting

In de snel veranderende wereld van marketing is het begrijpen van wat werkt en wat niet essentieel voor succes. Analyse en meting zijn de ruggengraat van elke effectieve growth marketing-strategie, waardoor marketeers inzicht krijgen in de prestaties van hun inspanningen en de mogelijkheid om datagestuurde beslissingen te nemen. Hier zijn de belangrijkste componenten en het belang van analyse en meting in growth marketing:

Data driven besluitvorming

Bij Growth Marketing maak je besluiten op basis van data. Je maakt gebruik van data en analyse om beslissingen te maken en strategieën aan te passen. Deze manier van besluitvorming stelt marketeers in staat om objectieve beslissingen te nemen op basis van feitelijke informatie in plaats van onderbuikgevoelens. Je verzamelt data uit verschillende soorten bronnen, analyseert trends en patronen, en gebruikt vervolgens deze inzichten om beslissingen te maken. 

KPI's (Key Performance Indicators)

KPI's zijn meetbare waarden die aantonen hoe effectief een bedrijf is in het bereiken van belangrijke zakelijke doelstellingen. Ze bieden een duidelijk beeld van de prestaties in verschillende gebieden en helpen bij het identificeren van sterke en zwakke punten.Stel specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden (SMART) KPI's vast en monitor ze regelmatig om de voortgang te beoordelen. Deze KPI’s kan je koppelen aan de verschillende A/B testen en op basis van data kan je hieruit weer een nieuwe beslissing maken. 

Growth Marketing - Baas & Baas

Technologie en tools

In het digitale tijdperk zijn technologie en tools niet langer optioneel, maar een noodzaak voor marketeers die streven naar groei. Ze stellen bedrijven in staat om efficiënter en effectiever te werken, processen te automatiseren, en een meer gepersonaliseerde en responsieve marketingstrategie te creëren. Van automatisering tot AI, technologie transformeert de manier waarop bedrijven met hun klanten communiceren en groeien. Hier zijn enkele belangrijke aspecten:

Marketing automatisering

Bij marketing automatisering maak je gebruik van software om marketingtaken- en processen te automatiseren. Een tool die wij hiervoor veel gebruiken is Zapier en HupSpot, maar zo heb je nog veel andere tools die de productiviteit kunnen verhogen. Marketing automatisering bespaart tijd, verhoogt de efficiëntie en stelt marketeers in staat om meer gerichte en gepersonaliseerde campagnes te voeren.

Personalisatie tools

Personalisatie tools zijn tools die informatie over individuele klanten gebruiken om een gepersonaliseerde ervaring te creëren. Ze verbeteren de klantervaring door relevante content, aanbiedingen, en interacties te bieden.  Gebruik data-analyse en machine learning om klantgedrag te begrijpen en content aan te passen aan individuele behoeften.

Kunstmatige intelligentie (AI)

AI omvat het gebruik van algoritmen en computationele modellen om taken uit te voeren die menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren en probleemoplossen.AI kan processen automatiseren, inzichten genereren, en een meer gepersonaliseerde en responsieve marketingstrategie mogelijk maken. Implementeer AI-gedreven chatbots voor klantenservice, gebruik machine learning voor voorspellende analyse, of pas AI toe in content aanbevelingen en targeting. Wij maken uiteraard gebruik van ChatGPT. 

Conclusie: grijp je kans en groei!

In een wereld waarin de klant koning is en de concurrentie hevig, biedt growth marketing een pad naar succes dat zowel klantgericht als flexibel is. Het is een benadering die de toekomst van marketing vormgeeft en bedrijven in staat stelt om niet alleen te groeien, maar ook om te bloeien in een steeds meer verbonden en complexe markt.

Dus, grijp je kans en groei, groei, groei!

Over de auteur:
LinkedIn icon
Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?
Plan een gratis consult!

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Sol Wortelboer , Februari, 2024

Uitstekende samenwerking, geweldige service en communicatie met een goed product tot gevolg. Grote bazen :)

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
Regina Floral Feelings
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners