De perfecte website II: Het Webmerk

Door:

-

30/3/2020

Iemand die werkt op zijn laptop

Zou hij bestaan? De perfecte website? In deze blogserie gaat Baas & Baas kijken naar wat de meest ideale website zou zijn. Van de grootste ideeën tot de kleinste details, we bespreken alles. We gaan na de eerste blog over naar de tweede vraag: het merk online.

Hoe belangrijk is een sterk merk?

In de zakenwereld is merk denken al sinds jaar en dag één van de belangrijkste dingen die er bestaat. Zonder een sterk merk zijn je marges gewoon lager. Bovendien worden bedrijven, overheden en zelfs stichtingen in deze tijd erg slecht vertrouwd. Een betrouwbaar merk is dan cruciaal om succesvol te zijn.Toch ligt dat online net even anders. In een drukke wereld waarin we snel willen beslissen is een merk op het web nu eenmaal vaak ondergeschikt aan de functionaliteit van de internetomgeving. Zeker als je bedenkt dat veel van ons webverkeer op dat kleine telefoonscherm plaatsvindt tegenwoordig, waardoor merk bouwen extra lastig is. En misschien ook wel iets minder belangrijk dan in bijvoorbeeld een winkel.

Functioneel en emotioneel design

Vroeger was dat overigens niet anders. Die tweestrijd tussen functional design en emotionele connecties online, bestaat al lang. In de begindagen van het web zochten we juist nadrukkelijk naar nieuwe functionaliteiten, al was het maar om erachter te komen wat we allemaal konden doen met dat kersverse interwebsnet.

Maar één ding was wel anders: die functionaliteiten kwamen we heel vaak tegen op geweldig kleurrijke omgevingen. De websites van toen waren merken op zich, maar dan volstrekt anders dan we nu hebben. Het waren hele vrije omgevingen, met een hoop rare en grappige plaatjes, zo nerdy als je ze krijgt.

Iemand die wild typt op toetsenbord

Misschien de leukste om uit te lichten is het toen populaire Netscape, de meest gebruikte browser in de jaren negentig, en een website die er nog steeds hetzelfde uitziet als in 1994. Het is een hoopje informatie, met een paar hyperlinks en een volstrekt willekeurig plaatje van een cartoony dinosaurus, alsof ze wisten dat ze een internetfossiel zouden worden. Vergelijk dat maar eens met de huidige online omgeving van Nike, één van de sterkste merken op aarde, waarbij fotografie en design de hoofdmoot voert. Dat moet ook, want de consument dient emotioneel verleid te worden om een aankoop te doen. Toch… ook hier wint de functionaliteit het van het design, als is het nipt. De Nike website is meer dan een site alleen, ze is het beste te omschrijven als een complete webomgeving die grotendeels afgesloten is. Een funnel. Dit is dan ook ons onderwerp voor de derde blog.Voor nu hebben we een tweede indicator voor de perfecte website: zij is altijd 49% functie en 51% emotie.

Sander Baas is baas van Baas & Baas en webbouw en marketingdeskundige. Rogier van Kralingen is schrijver bij The Whole Story en co-auteur van Mediastorm.

Ook een online Baas worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Over de auteur:
LinkedIn icon
Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5 sterren op basis van 41 waarderingen.
Ghislaine van Haaren , Jul 6, 2022

Wij zijn super blij met onze webshop studiofrancoise.nl die is opgezet door Baas & Baas! Fijne samenwerking, snelle communicatie en heel erg behulpzaam. Ik raad Baas & Baas aan iedereen aan!!

Laurens , Nov 6, 2020

Voor onze organisatie was na jaren van uitstel toch ook echt noodzakelijk om online op de juiste manier gepresenteerd te worden. Baas & Baas heeft niet alleen onze website ontworpen, maar ook met aanstekelijke enthousiasme meegedacht over de juiste insteek, merk beleving en strategie. Na een aantal brainstorm sessie kon ik alles uit handen geven en hadden we binnen no time een prachtige website, webshop en succesvolle social media campagnes. Nog steeds werk ik heel prettig samen met het team van Baas & Baas en zijn ze onderdeel van onze gemeenschap geworden.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Lisette Wiebes , Mar 21, 2019

Ik heb ontzettend veel websitebouwers gewerkt, maar nog nooit werd mijn design zo mooi begrepen als door Baas & Baas. Fijn dat er ook gewoon dezelfde taal wordt gesproken en de customer experience altijd centraal staat. Kan iedereen een smw met Baas & Baas aanraden, zeker als je een design wilt laten bouwen in Wordpress ken ik niemand die dit beter begrijpt en vertaalt!

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
VondelGym
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower
Maggie's Way
Cantine de Caron
Eurvin