Videomarketing inzetten voor je bedrijf

Door:

Sander

-

5/4/2019


Videocamera

Wie had ooit gedacht dat video’s zo populair zouden worden? Waren het vroeger nog dataverslinders die je nauwelijk kon zien op je kleine Blackberry-scherm met korrelig beeld - tegenwoordig is video niet weg te denken uit de online wereld. En daarmee is de populariteit van videomarketing toegenomen. We schreven er al kort over in de Instagram + Facebook trends blogpost. Mis deze trend niet! In deze blogpost leggen we uit waarom videomarketing belangrijk is en hoe jij hiermee kunt beginnen.

Wat is videomarketing eigenlijk?

Videomarketing is de term die we gebruiken om marketing in de vorm van video te omschrijven. Het gaat dan vooral om advertenties, zoals video’s als advertenties in Instagram Stories. Maar “marketing” is natuurlijk veel breder. Online cursussen in videoformaat is ook een vorm van videomarketing. Mensen persoonlijke video’s sturen waarin je ze bijvoorbeeld bedankt of een uitnodigt verstuurt - ook een vorm van videomarketing. In deze blogpost zullen we vooral focussen op videomarketing op het gebied van adverteren, omdat we hier het meest expert in zijn en dit relevant is voor de meeste mensen, ook voor jou.

"Video marketin" gif


Waarom is videomarketing belangrijk?

Waarom is video een waardevolle toevoeging op tekst en stilstaand beeld? Video’s zijn makkelijk te consumeren. Een boek lezen is normaliter intensiever dan een aflevering Netflix kijken, ook al gaat het misschien over hetzelfde onderwerp. Video’s kun je overal kijken en je hoeft je er niet zo veel voor in te spannen.

Maar waarom is videomarketing dan zo gegroeid? Als je goed kijkt is de verschuiving van offline naar online tv niet nieuw. YouTube bereikt al jarenlang meer mensen dan een tv-zender. Met de opkomst van Facebook Stories, Instagram Stories en Instagram TV wordt tv alleen maar belangrijker. Met videomarketing kan je dus een groot (of juist klein/ niche), gericht en relevant publiek bereiken. Het is een nieuwe manier om jouw boodschap te brengen.

"You're doing amazing sweetie." gif


Beginnen met videomarketing: stappenplan

Je weet nu wat videomarketing is en waarom het belangrijk is. Tijd voor de volgende stap: beginnen met videomarketing. Volg deze vier stapjes en je bent al een heel eind op weg.

1. Stippel je strategie uit

Yup, we beginnen niet met de makkelijkste stap, maar een strategie is het belangrijkste onderdeel van videomarketing. Het gebeurt te vaak dat mensen heel enthousiast aan de slag gaan met videomarketing, maar eigenlijk geen idee hebben wat ze doen, gaan doen of willen bereiken. Zonde! Net zoals bij de rest van je social media strategie moet je video aansluiten bij jouw merk. Wat wil je dat je video oplevert? Wat moet je video doen voor je merk? En past de video wel bij je merk? Schrijf dit eerst allemaal op en ontwikkel een plan van aanpak. Ga dán pas filmen. Zorg er dus ook voor dat er een duidelijke call to action in je video zit. Natuurlijk leer je gaandeweg en is het een proces van trial and error, maar zorg ervoor dat je niet “zomaar” een video maakt.

2. Denk aan je platform

Nu weet je wat je wilt bereiken met je video, maar sluit dat ook aan bij het platform? Je weet vast wel dat LinkedIn een ander doel heeft dan Facebook. Zo is LinkedIn meer professioneel en serieus, terwijl Facebook veel losser en “sneller” is. In video’s zijn er ook verschillen.

Op Facebook deel je nieuwtjes, omdat mensen het vaak onderweg kijken, op hun telefoon. Belangrijk: zorg ervoor dat mensen het ook zonder geluid kunnen begrijpen, voor het geval ze hun oortjes niet mee hebben of gewoon niet in de mood zijn voor audio. Je ziet dit steeds meer in de vorm van ondertiteling. Voorbeelden van Facebook videomarketing: video over de USP’s van je product (met ondertiteling), behind the scenes van je bedrijf of nieuwsberichten op een leuke manier gepresenteerd.

Instagram is het platform voor inspiratie en mooie plaatjes. Waarom gebruiken mensen Instagram? Meestal om vermaakt te worden, geïnspireerd te raken en om tijd te doden. Op zich zijn er veel overeenkomsten met Facebook, maar Instagram wordt meer gebruikt als een soort chill-modus (bijvoorbeeld een leerpauze). Facebook focust echt op onderweg zijn. Voorbeelden van Instagram videomarketing: live Q&A’s, tips & tricks, recepten & how-to’s en korte video’s via Instagram TV.

Last but not least: YouTube is natuurlijk hét platform voor video. Waar Instagram en Facebook nog wel op elkaar lijken, is YouTube heel andere koek. Mensen die op YouTube zitten, willen iets leren. Ze hebben hun geluid aan en geven je hun volle aandacht. Video’s mogen nu best eens langer duren dan 2 minuten. Zorg er wel voor dat meteen duidelijk is wat de kijker kan verwachten. YouTube-kijkers zijn namelijk op zoek naar specifieke informatie en haken af als ze denken dat jij hen die info niet kunt geven. Voorbeelden van YouTube videomarketing: vlogs, unpacking van producten, aftermovies van evenementen of korte cursussen.

3. Stel een influencer in

Dat influencer marketing populair is, hoeven we hopelijk niet uit te leggen. Maar het is nog niet zo gebruikelijk om influencer marketing toe te passen op je videomarketingstrategie. We bedoelen niet dat je Anna Nooshin vraagt om in je vlog te verschijnen. Het gaat erom dat jij een eigen influencer creëert, die het gezicht wordt van jouw merk. Met je afbeeldingen kun je al een persoon aanwijzen die je bedrijf vertegenwoordigt, maar met video kun je echt een toon zetten. Denk aan collega’s of medewerkers. Veel goedkoper dan traditionele influencer marketing en het persoon binnen je bedrijf krijgt de mogelijkheid om daadwerkelijk een social influencer te worden. Dan wordt hij of zij weer populairder en dat is weer goed voor jouw merk. Win-win-win!4. VAL OP

De video’s verschillen dus per platform, maar er is één overeenkomst: je moet opvallen. Mensen hebben heel weinig tijd en aandacht. Generatie Z is nog ongeduldiger dan de millennial-generatie en daar moet je op inspelen. Hoe val je op? Doe dingen anders dan anderen. Begin niet met je logo, maar met iets wat mensen niet verwachten. Maak gebruik van alle effecten en bewerkmogelijkheden van video’s. Zorg er wel voor dat je video nog bij je merk en je strategie past.

Filmende man in pubiek


Trends in videomarketing

Tot slot hebben we de belangrijkste videomarketing trends voor je op een rijtje gezet. Hier kun je aan denken bij je eigen videomarketing. Gebruik het om de rest een stapje voor te zijn!

1. Shift naar vierkante of verticale video’s

Vroeger werd je nog net niet aangevallen door je vriend(in) als je een rechtopstaande video van haar maakte. Tegenwoordig is dit steeds populairder. Waarom? Verticale video’s zijn perfect voor Instagram TV en Instagram Stories. Maar ook voor in de tijdlijn zijn deze video’s geschikt, omdat dan het hele scherm gevuld is met jouw video. Super voor Facebook! Verticale video’s zijn ook prima, omdat Instagram vierkante miniaturen in je feed gebruikt. Het NRC Nederland schrijft in hun artikel over verticaal filmen. Wordt verticaal filmen dé nieuwe trend? Lees het volledige artikel om erachter te komen hoe Baas & Baas over verticaal filmen denkt!

2. Gebruik van live video’s

Deze gaat niet over adverteren, maar je “organische” stories. Wie jouw story ziet, is gebaseerd op een algoritme. Bekijkt iemand nooit jouw story of profiel? Dan komt jouw story achteraan te staan, of in elk geval niet vooraan. Dan zal diegene jouw story ook niet vaak meer zien, waardoor je in populariteit daalt. Hierdoor wordt je story weer minder vertoond aan anderen, enzovoorts. Dat kan gelukkig anders! Live video’s komen altijd vooraan te staan, bij iedereen. Zo’n live story is dus perfect om jouw doelgroep te bereiken. Denk aan een live opname van een evenement waar je bent, iets wat gebeurt op kantoor of een project waar je aan werkt.

3. Shift naar educatie

Uit alle videomarketing trendsrapports blijkt: educatie wordt een steeds belangrijker doel van video’s. Wat lijkt je zelf leuker, een psychologische paradigma uitgelegd in een stoffig boek of in een video met mooie effecten en afwisseling van een pratend persoon en duidelijke animaties? Als je echt zou moeten kiezen, zou alleen de echte boekenwurm voor de eerste optie gaan. Video’s bieden de mogelijkheid om beeld, geluid en tekst op allerlei manieren te combineren. De onderwijsbranche maakt hier dankbaar gebruik van. Maar ook steeds meer commerciële bedrijven gebruiken video’s als educatie. Denk aan tutorials, workshops en webinars. Er is vast en zeker een manier voor jou om educatie in je videomarketing te verwerken!


Online Baas worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Sander Baas
Over de auteur:
Sander
LinkedIn icon

Sander is dé eindbaas bij Baas & Baas. Als ondernemer en online marketeer zoekt hij altijd naar de best mogelijke oplossingen. Daarnaast reist hij graag de wereld rond voor inspiratie en fijne werkplekken. Zijn expertise ligt op het gebied van advertising, webdevelopment, SEO en contentmarketing. Direct in contact komen met Sander? Stuur een mailtje naar info@baasenbaas.nl.


Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5.0 sterren op basis van 43 waarderingen.
Julien Dijkslag , Maart, 2023

Baas & Baas bedankt voor de goede service 🙌. Tot de volgende keer 💪🏼

Rogier van Kralingen , December, 2023

Geeft perspectief en uitstekende service, vooral in tijden waarin marketing overweldigend kan zijn.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Heleen Spruijt , Februari, 2020

We zijn superblij met het eindresultaat van onze webshop neeve.com en vinden de samenwerking met Baas & Baas erg goed. De lijnen zijn kort waardoor er snel én efficient geschakeld kan worden.

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
't Klooster Interieurmakers
VondelGym
PANCAKES Amsterdam
DGTL Health
Sup Sup Club
Regina Floral Feelings
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners