GA4

Door:

-

In de wereld van online marketing en webontwikkeling is het essentieel om de prestaties van je website te meten en waardevolle inzichten te verkrijgen. Een krachtige tool die marketeers en webontwikkelaars hierbij helpt, is Google Analytics 4 (GA4). GA4 biedt geavanceerde functies en verbeterde metingen die diepgaande analyses mogelijk maken. In dit artikel zullen we de belangrijkste vragen beantwoorden van Sander, Matthijs, Tim en Ciro over de functionaliteiten en voordelen van GA4.

Sander: Hoe kan ik meten hoe vaak en via welke kanalen een bezoeker op de Baas & Baas site is geweest tot hij tot conversie over is gegaan? Kan ik ook zien hoe vaak die persoon een ad heeft gezien? Hoe lang is het geleden dat die persoon op een ad heeft geklikt?

Met GA4 kunnen marketeers de customer journey van bezoekers volgen en begrijpen hoe ze tot conversie zijn gekomen. Met de verbeterde meting van gebruikersstromen in GA4 kun je zien via welke kanalen bezoekers op je website zijn gekomen en welke stappen ze hebben genomen voordat ze tot conversie zijn overgegaan. Dit geeft waardevolle inzichten in de effectiviteit van je marketingcampagnes.

Daarnaast biedt GA4 de mogelijkheid om de advertentieweergaven van individuele gebruikers te meten. Zo kun je zien hoe vaak een bezoeker een advertentie heeft gezien voordat hij converteerde. Ook kun je met behulp van geavanceerde attributiemodellen de impact van advertenties beoordelen en begrijpen hoe ze hebben bijgedragen aan de conversie.

Wat betreft de tijdspanne tussen het klikken op een advertentie en het conversiemoment, GA4 slaat deze informatie op. Je kunt eenvoudig zien hoe lang het geleden is dat een gebruiker op een advertentie heeft geklikt voordat hij tot conversie is overgegaan. Dit helpt je bij het begrijpen van de tijdsafhankelijke effectiviteit van je advertenties.

Matthijs: Wat is het verschil met de nieuwe engagement-/bouncecijfers in GA4 en hoe kunnen deze ons helpen bij het begrijpen van de daadwerkelijke bounces?

GA4 introduceert nieuwe definities voor engagement en bounce, waardoor je een beter inzicht krijgt in het gedrag van je websitebezoekers. In tegenstelling tot Universal Analytics (UA), waar een bounce vaak wordt gedefinieerd als een gebruiker die binnen enkele seconden weer vertrekt, wordt in GA4 een bounce gedefinieerd na 10 seconden van inactiviteit op de website. Dit betekent dat gebruikers die langer dan 10 seconden op je website doorbrengen niet langer als bounces worden geteld, zelfs als ze geen verdere interactie hebben gehad.

Deze nieuwe definitie van bounce in GA4 helpt je om onderscheid te maken tussen bezoekers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je website en langer blijven hangen, en bezoekers die snel weer vertrekken zonder verdere interactie. Door de engagementcijfers te vergelijken met de bouncecijfers, kun je een beter beeld krijgen van de aantrekkingskracht en effectiviteit van je website en de content die je aanbiedt.

Tim: Hoe werkt de machine learning-functionaliteit van GA4 en hoe accuraat zijn de voorspellende statistieken en doelgroepen?

Met het verdwijnen van third-party cookies heeft GA4 zich aangepast door gebruik te maken van machine learning om voorspellingen te doen over doelgroepgedrag. Dit wordt bereikt door het creëren van predictive metrics en predictive audiences.

Predictive metrics gebruiken machine learning-algoritmen om voorspellingen te doen over belangrijke statistieken, zoals conversieratio's of de gemiddelde tijd op de site. Deze voorspellende statistieken geven marketeers waardevolle inzichten in toekomstige prestaties en kunnen helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over marketingstrategieën.

Predictive audiences zijn gebaseerd op machine learning-modellen die voorspellen welke gebruikers waarschijnlijk tot een specifieke doelgroep behoren. Deze audiences kunnen worden gebruikt voor gerichte marketingcampagnes en personalisatie.

Hoewel de accuraatheid van de voorspellende statistieken en doelgroepen afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en hoeveelheid beschikbare gegevens, heeft machine learning in GA4 over het algemeen goede resultaten laten zien. Het is echter belangrijk om de voorspellingen te valideren en te evalueren aan de hand van real-world gegevens en specifieke zakelijke doelen.

Ciro: Hoe kunnen we de inzichten van GA4 toepassen op webdevelopment?

Hoewel GA4 voornamelijk gericht is op marketinganalyse, biedt het ook waardevolle inzichten voor webontwikkelaars. Door de prestaties van specifieke pagina's en gebruikersstromen te analyseren, kun je zien welke delen van de website goed presteren en waar mogelijke knelpunten liggen. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren, de laadtijden te optimaliseren en de conversiepercentages te verhogen.

Bovendien biedt GA4 gedetailleerde informatie over technische aspecten, zoals apparaat- en browsergegevens, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de compatibiliteit en prestaties van de website te verbeteren.

Door nauwe samenwerking tussen marketingteams en webontwikkelaars kunnen de inzichten van GA4 worden gebruikt om zowel de marketinginspanningen als de gebruikerservaring te optimaliseren, resulterend in een betere algehele prestatie van de website.

Conclusie:Google Analytics 4 biedt geavanceerde functies en verbeterde metingen om marketeers en webontwikkelaars te helpen bij het analyseren van websiteprestaties, het begrijpen van gebruikersgedrag en het optimaliseren van marketingstrategieën en gebruikerservaringen. Door het volgen van de customer journey, het meten van advertentieweergaven

Over de auteur:
LinkedIn icon
Wil jij een online baas worden? Wij maken van jouw website graag een baas op het internet.

Wij bieden alle websites een gratis quick scan aan.
Gratis quick scan!
Online Baas worden?

Laat je e-mail achter voor de maandelijkse baasbrief!

Bedankt voor je bericht!
Er is iets misgegaan met het versturen.
Categorieën
No items found.
Recente berichten
Deel dit bericht

Wat onze klanten over ons zeggen

5 sterren op basis van 41 waarderingen.
Ghislaine van Haaren , Jul 6, 2022

Wij zijn super blij met onze webshop studiofrancoise.nl die is opgezet door Baas & Baas! Fijne samenwerking, snelle communicatie en heel erg behulpzaam. Ik raad Baas & Baas aan iedereen aan!!

Laurens , Nov 6, 2020

Voor onze organisatie was na jaren van uitstel toch ook echt noodzakelijk om online op de juiste manier gepresenteerd te worden. Baas & Baas heeft niet alleen onze website ontworpen, maar ook met aanstekelijke enthousiasme meegedacht over de juiste insteek, merk beleving en strategie. Na een aantal brainstorm sessie kon ik alles uit handen geven en hadden we binnen no time een prachtige website, webshop en succesvolle social media campagnes. Nog steeds werk ik heel prettig samen met het team van Baas & Baas en zijn ze onderdeel van onze gemeenschap geworden.

Studio Noos , Mar 25, 2020

Wij zijn zeer tevreden met onze nieuwe webshop studionoos.com die is opgezet door Baas&Baas. De communicatie verloopt soepel en er wordt snel gehandeld als wij nog ergens hulp bij nodig hebben. Aanrader!

Lisette Wiebes , Mar 21, 2019

Ik heb ontzettend veel websitebouwers gewerkt, maar nog nooit werd mijn design zo mooi begrepen als door Baas & Baas. Fijn dat er ook gewoon dezelfde taal wordt gesproken en de customer experience altijd centraal staat. Kan iedereen een smw met Baas & Baas aanraden, zeker als je een design wilt laten bouwen in Wordpress ken ik niemand die dit beter begrijpt en vertaalt!

Royal Moti Mahal
Kuin BV
Orange Capital Partners
Gouden Reael
Bar Italia
Henri Willig
VondelGym
Sup Sup Club
IW-Net
Dappermaentje
Avalon Connect
Hedgehog Company
FunkyVinyl
Eventcare
Kroonluchter
The Sourcing Partners
StellaPower
Maggie's Way
Cantine de Caron
Eurvin